Met deze regels kan jij veilig karten

Jij hebt je kart activiteit geboekt en bent helemaal klaar om in de kart te stappen en te racen. Maar hoe win jij op een eerlijke en veilige manier? Alles wat jij moet weten om veilig te karten zetten we voor je op een rijtje.

Veilig karten doe je zo

Alle kartbanen in Nederland doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij op een veilige manier kan karten. Zo ontvang je vooraf veiligheidsinstructies en uitrusting zoals een helm. Dit om er zeker van te zijn dat jij zorgeloos kan genieten op de kartbaan. Dat doe je ook met de volgende regels.

Stap niet uit

Wat er ook gebeurt, stap nooit uit jouw kart op het circuit! Wanneer je midden op de baan uitstapt, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Je weet nooit wat er aankomt en anderen weten ook niet dat jij daar loopt. Alleen bij hele onwaarschijnlijke situaties is het toegestaan. Dan mag je natuurlijk wel uitstappen.

De beuker en de botser 

Je kent het misschien wel, iemand van jouw vriendengroep is niet de beste karter en probeert dat op een andere manier op te lossen. Ook wel de beuker of de botser genoemd en zo zijn er meerdere types die je kan tegenkomen op de kartbaan.

Als je graag wilt botsen, moet je naar de kermis gaan voor de botsauto’s. Op de kartbaan ben je dan niet op het goede adres. Beuken en botsen is op de kartbaan namelijk niet toegestaan. Het is gevaarlijk en je kan er nek- en rugklachten door krijgen. Dat wil natuurlijk niemand. Dus hou het veilig en leuk en ga niet de rambo van de groep uithangen. 

Niet bellen en appen achter het stuur = veilig karten

Net zoals in het verkeer op de weg is bellen en appen niet toegestaan. Dit geldt ook voor op de kartbaan. Vooraf en achteraf mag je natuurlijk leuke foto’s maken en delen op social media, maar het meenemen van je telefoon op de kartbaan is geheel op eigen risico. Daarnaast heb je tijdens het karten helemaal geen tijd om op je telefoon te zitten. Als je wilt winnen moet je gefocust zijn.

De vlaggen

Er zijn 8 verschillende vlaggen die je op de kartbaan kan zien. Geen zorgen, je hoeft ze niet allemaal uit je hoofd te leren. Voordat jij de kart instapt wordt het nog een keer uitgelegd. Hier staan de belangrijkste drie een rijtje:

  • Rode vlag: stoppen! De race ligt stil door bijvoorbeeld een ongeluk, blokkade of valse start. 
  • Witte vlag: deze vlag geeft aan dat je de laatste ronde ingaat. 
  • Zwart / Wit geblokte vlag: dit is de finishvlag. Als je deze als eerst ziet heb je gewonnen. 

Er zijn meer vlaggen die je tegen kunt komen op de kartbaan, maar deze komen het vaakst voor.

Tijdens het karten zijn er dus allemaal vlaggen waarmee je te maken krijgt. Zo houden we de sport leuk en veilig voor iedereen. Geen zorgen, je hoeft niet alle vlaggen uit je hoofd te leren. Voordat je het circuit op gaat krijg je altijd een instructie waarin de regels je nog een keer worden uitgelegd. 

Boek snel jouw tickets en kom veilig karten

Veilig karten is dus helemaal niet zo moeilijk. Ook kinderen kunnen genieten van karten. Met deze regels in je achterhoofd ben jij helemaal klaar om veilig indoor of outdoor te karten. Nodig snel al jouw vrienden, familie of collega’s uit en bezoek de kartbaan bij jou in de buurt.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook dit...