Deze 8 vlaggen kom je tegen tijdens het karten!

Als je gaat karten heb je te maken met verschillende regels. Waarom eigenlijk? Dat heeft alles te maken met de veiligheid van jou en het personeel van de kartbaan. Zo zijn er verschillende vlaggen die je tegen kan komen tijdens het karten. Niet iedere vlag wordt bij elke baan gebruikt, maar deze 8 vlaggen kan je tegenkomen tijdens het karten.

De 8 vlaggen tijdens het karten

Er zijn 8 verschillende vlaggen die je op de kartbaan kan zien. Geen zorgen, je hoeft ze niet allemaal uit je hoofd te leren. Voordat jij de kart instapt wordt het nog een keer uitgelegd. Hier staan ze op een rijtje:

1# Gele vlag 

Gevaar op de baan! Matig je snelheid en haal niemand in. Om de veiligheid te waarborgen is dit erg belangrijk. 

2# Groene vlag

De baan is weer veilig, de gele situatie is voorbij. Druk het rechter pedaal in en racen maar!

3# Rode vlag

Stoppen! De race ligt stil door bijvoorbeeld een ongeluk, blokkade of valse start. De race is gelijk stopgezet en gaat weer verder als iedereen aan de startlijn staat of als de situatie weer veilig is.

4# Blauwe vlag

Deze wil je liever niet zien, want een blauwe vlag betekent dat iemand met een ronde voorsprong je in gaat halen. Bij het zien van deze vlag moet je ruimte maken voor diegene die jou inhaalt.

5# Zwarte vlag

Ook van deze vlag wordt je niet blij, want als je de zwarte vlag krijg ben je gediskwalificeerd en moet je de race verlaten. Je wordt gediskwalificeerd door onsportief rijgedrag, door bijvoorbeeld constant je tegenstanders te hinderen of te botsen.  

6# Zwarte vlag met oranje stip

Er is iets met je kart aan de hand. Laat dit herstellen bij de pitstraat. Hier zal het worden gerepareerd. 

7# Witte vlag

Deze vlag geeft aan dat je de laatste ronde ingaat. Je bent bijna bij de finish! Nog even gas geven en wie weet behaal jij de eerste plek. 

8# Zwart / Wit geblokte vlag

De bekendste vlag van allemaal en deze gaat hand in hand met racen. De zwart/wit geblokte vlag is namelijk de finishvlag. Deze vlag wil jij als eerste zien, want als dat gebeurt heb jij gewonnen! Deze vlag niet als eerste gezien? Wij hebben genoeg smoesjes die jij kunt gebruiken als je hebt verloren.

In alle situaties is het belangrijk om instructies van de vlaggen te volgen. Dit is voor jouw veiligheid, maar ook dat van jouw tegenstanders en het baanpersoneel. Onthou deze vlaggen dus goed voor jouw volgende race op de kartbaan in Nederland! Nu je weet wat de vlaggen betekenen, is het tijd om te racen. Bekijk de leukste indoor kartbanen of outdoor kartbanen in Nederland.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook dit...