Karten op benzine vs elektrisch karten

Echte kartliefhebbers hebben het gelijk door als ze een kartbaan bezoeken. De verschillen tussen elektrische karts en benzine karts zijn namelijk niet alleen merkbaar tijdens het rijden zelf. Maar waarom kiest de ene kartbaan voor benzine en de andere kartbaan voor elektrisch? Lees verder en leer wat de verschillen zijn tussen benzine vs elektrisch karten.

Karten op benzine

Laten we beginnen bij benzine karts, deze karts reden namelijk al een tijdje rond voor de eerste elektrische karts überhaupt werden uitgevonden. Benzine karts zijn dus de echte klassiekers! Op dit moment zijn er 46 kartbanen in Nederland die rijden op benzine karts. Dit zijn onder andere de kartbanen A15 Karting, Gamecity Zoetermeer, Adventure Eefde en Kartfabrique.

Voordelen

Tja… De voordelen van karts op benzine zijn voor sommige kartliefhebbers heel logisch: het geluid, de geur en de ruwe kracht van de motor die loskomt wanneer je het gaspedaal indrukt. Het voelt gewoon goed! Benzine karts worden op indoor kartbaan vaak begrensd rond de 50/60 kilometer per uur, terwijl op buitencircuits sommige karts de 80 kilometer per uur kunnen halen! Dit zorgt ervoor dat je een echt Formule 1-gevoel overhoudt aan je race in een benzine kart.

Nadelen

Wat voor de sommige mensen een voordeel is, kan voor andere een nadeel zijn. Niet iedereen is fan van het geluid en de geur van benzine karts. Vooral liefhebbers van indoor karten kunnen hier last van hebben. Een ander nadeel is de uitstoot die vrijkomt bij de verbranding van benzine. Als je racet op een indoor kartbaan kan het niet fijn zijn om in de benzinedampen van je voorgangers te moeten racen. In het uiterste geval wordt een heat uitgesteld, zodat de baan kan doorluchten en de lucht weer schoon genoeg is om te racen. 

Elektrisch karten

Elektrisch karten wordt steeds populairder in Nederland. Er zijn 13 kartbanen verspreid over het hele land die racen in elektrische karts, dit zijn kartbanen zoals Planet Awesome Nijmegen, The Maxx Veenendaal en ZERO55 Enschede. De opkomst van elektrische karts heeft onder andere te maken met de steeds populairder wordende elektrische auto’s in Nederland. 

Voordelen

Elektrisch racen heeft verschillende voordelen ten opzichte van benzine karts, maar ook hier komt het aan op persoonlijke voorkeuren. Elektrisch karten betekent eigenlijk altijd minder uitstoot tijdens het racen. Zeker wanneer karts met groene stroom worden opgeladen. Daarnaast produceren elektrische karts geen ruwe geluiden tijdens het racen en is er geen uitlaat voor geuren en gassen. Dit betekent dat je in een schonere lucht racet en minder geluidsoverlast produceert voor de toeschouwers. Daarnaast zijn er een aantal kartbanen die hun elektrische karts hebben uitgerust met een boosterknop. Deze knop geeft karters de toegang tot een klein beetje extra vermogen om inhalen makkelijker te maken. Deze functie is tot nu toe alleen beschikbaar bij elektrische karts. 

Nadelen:

Voor de liefhebbers van elektrisch rijden is het helaas niet mogelijk om op een outdoor kartbaan te racen. Deze circuits racen uitsluiten met benzine karts. Daarnaast zien sommige raceliefhebbers de voordelen van elektrisch rijden juist als nadelen. Zij vinden de geur, het geluid en de trillende motor een onmisbaarheid tijdens het karten. 

Alternatieven voor benzine vs elektrisch karten

Zijn er nog andere alternatieven? Ja! Kartplaza Actionworld in Nijverdal rijdt met karts op propaangas, wat zorgt voor een schonere, geurloze lucht. 

Uiteindelijk draait het dus vooral om persoonlijke voorkeuren. Ben jij fan van de klassieke, geurende en brommende benzine karts? Of rijdt je liever geur- en geluidloos met een groen geweten? Wat je ook wilt, er is altijd een kartbaan die bij je past. Bekijk en vergelijk hier alle kartbanen en plan je volgende uitje vol spanning en sensatie.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook dit...