Tips karting: met deze 6 tips versla jij iedereen op de kartbaan

Met deze tips voor karting win jij jouw volgende race. Karten is naast ontzettend leuk om te doen, namelijk ook hartstikke competitief. Zodra jij je kart in stapt is er nog maar een ding wat er toe doet: het winnen van de race. Met deze zes tips om te karten gaat dat zeker lukken.

Met deze karting tips win jij de race

“Meedoen is belangrijker dan winnen”. Behalve als je gaat karten natuurlijk. Want wie wil zijn beste vriend, vriendin, vader of collega nou niet verslaan tijdens een spannende race? Geen zorgen, wij helpen! Met deze tips voor karten win jij de kart race. Toch net niet gewonnen? Wij hebben alvast wat smoesjes voor je klaar staan.

#1 Zoek de ideale racelijn

Een racelijn is de route die jij met je kart over circuit maakt. De ideale racelijn is de allersnelste manier om over het circuit te scheuren. Deze is dus voor elke kartbaan anders. Rij een paar rondjes om alle rempunten te ontdekken op de baan en om te kijken hoe jouw kart reageert. 

Bonus karting tip: doe research

Geen idee waar je moet beginnen met het ontdekken van deze racelijn? Doe vooraf wat research naar de ideale racelijn van de kartbaan waar jij gaat racen. Sommige banen hebben een plattegrond met racelijn online staan. Kan je deze niet vinden? Dan kan je ook altijd nog een medewerker om karting tips vragen. Hieronder zie je de ideale racelijn van de Kartfabrique in Utrecht.

#2 Gebruik je gewicht

Is het jou al eens opgevallen dat professionele coureurs als Max Verstappen altijd rechtop blijven zitten in een scherpe bocht? Wanneer je een scherpe bocht maakt, krijg je namelijk te maken met G-krachten. Hierdoor wordt je naar de buitenkant van je kart gedrukt. Ga niet tegenleunen! Tijdens een scherpe bocht zorgen de buitenbanden voor grip. Maak hier gebruik van door mee te leunen.

#3 Kijk naar het punt waar je heen racet

Je rijdt naar het punt waar je naartoe kijkt. Het lijkt heel logisch, maar toch gaat het vaak mis. Kijk naar het punt waar je heen wil en probeer door de bochten heen te kijken. Dit is zeker een van de belangrijke tips voor karting.

Wanneer je naar andere dingen kijkt – zoals de omheining of andere coureurs – rem je onbewust af. Botsen is natuurlijk nooit goed, dus hou je tegenstanders uiteraard wel in de gaten. Probeer daarnaast ver vooruit te kijken, zodat je ze veilig kan inhalen. 

#4 Driften: wel of niet doen

Onze volgende tip voor het karten is niet voor iedereen leuk nieuws. Driften hoort dan misschien wel een beetje bij het echte kartgevoel, maar het kost alleen maar tijd. Wil je winnen? Probeer dan zo min mogelijk te drift karten

Bonus karting tip: drift in tegenover gestelde bochten

Er is één uitzondering wanneer je toch over de baan kan driften. Driften kan voordelig zijn wanneer er kort achter elkaar een bocht in tegengesteld richting volgt. Dus een bocht naar links na een bocht naar rechts, of andersom.

#5 Gebruik je remmen goed

Tip nummer vijf op de lijst is: gebruik je remmen goed. Let erop dat je niet remt en stuurt tegelijk, kans bestaat dat je dan gaat glijden over de baan en hierdoor verlies je snelheid. Wees ook niet niet bang om je remmen te gebruiken, voor sommige bochten moet je nou eenmaal afremmen. Maar, rem ook niet teveel. Je moet natuurlijk wel de snelste ronde neerzetten.

#6 Rij ontspannen

Tips karting nummer 6 en tevens de laatste karting tip: rij ontspannen. Hou je handen aan het stuur en focus je op het rijden. Rij lekker geconcentreerd, kijk naar de bochten die eraan komen en let erop dat je niet het steur fijn knijpt. 

Tips karting: alles op een rij

  • Zoek de ideale racelijn
  • Doe research om te ontdekken wat de ideale racelijn is
  • Gebruik je gewicht
  • Kijk naar het punt waar je heen racet
  • Niet driften
  • Gebruik je remmen goed
  • Rij ontspannen

Kom deze tips voor karting zelf uitproberen

Goed dat je alle tips voor karting hebt doorgelezen! Door deze karting tips toe te passen in de praktijk zul je steeds beter worden in karten, maar daarvoor moet er wel geoefend worden. Daarom hebben we alle kartbanen bij jou in de buurt op een rij gezet. Begin nu en wie weet zien wij jou over een paar jaar op een echt Formule 1-circuit voorbij komen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook dit...