Vanaf welke leeftijd mag je karten?

Karten is een leuke en spannende activiteit voor jong en oud. Maar vanaf welke leeftijd kan jij eigenlijk komen karten? Bij sommige kartbanen is er met karten inderdaad een minimum leeftijd vereist, en bij sommige kartbanen is er juist een minimale lengte vereist. Deze eisen kunnen verschillen per kartbaan. Wees dus altijd op de hoogte als je gaat karten over de eisen van leeftijd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Karten: eisen leeftijd en lengte

Om te mogen karten zijn er verschillende eisen met betrekking tot leeftijd en lengte. Deze eisen kunnen verschillen per kartbaan. Lees je daarom altijd goed in, voordat je gaat karten met kinderen of met een kinderfeestje.

Verschillen in leeftijd

Veel kartbanen hanteren voor karten een minimale leeftijd. Deze minimale leeftijd verschilt per kartbaan. Om te mogen karten bij Lot66 en SkagaVenture geldt een leeftijd van 8 jaar of ouder. Bij Circuit Park Berghem geldt er een minimale leeftijd van 16 jaar oud.

Deze leeftijdseisen hangen van enkele factoren af. Ten eerste zijn er bij sommige kartbanen naast volwassenenkarts ook kinderkarts beschikbaar. Daarnaast hangt het af van de lengte en moeilijkheidsgraad van het circuit.

Minimale lengte

Een groot gedeelte van de kartbanen in Nederland hanteert niet alleen een minimumleeftijd, maar ook een minimum lengte. Dit is om ervoor te zorgen dat je overal goed bij kan, zoals bij de rem- en gaspedalen. De minimale lengte kan verschillen per kartbaan. Lees daarom van te voren goed de voorwaarden van de kartbaan door.

Karten: vanaf welke leeftijd welke heats

Er zijn verschillende heats, namelijk: volwassen heats, junior heats en familieheats. Om te voorkomen dat (jonge) kinderen tegelijk rijden met volwassenen kiezen sommige kartbanen ervoor om speciale junior- of familieheats te organiseren. Door te racen in aparte heats is het karten veilig en leuk voor iedereen.

Volwassen heats

Tijdens een volwassen heat gaan de karts op volle snelheid. Alleen volwassenen mogen meedoen aan deze heats. Om tijdens een volwassen heat te mogen karten kunnen de eisen verschillend zijn per kartbaan.

Juniorheats 

Voor kinderen zijn er soms speciale junior heats. Kinderen kunnen het namelijk spannend vinden om te karten, waardoor ze wellicht een andere snelheid willen racen dan volwassenen. Daarnaast kan het voor kinderen ook minder leuk zijn als ze steeds worden ingehaald door snellere en meer ervaren volwassenen. 

Bij een junior heat worden de karts getemperd tot een lagere snelheid. Tijdens deze heat mogen alleen kinderen op de kartbaan. In sommige gevallen is het circuit dan ook verkort.

Familieheats

Bij een familieheat mogen volwassenen en kinderen tegelijk karten op de kartbaan. De karts van de volwassenen worden dan begrensd tot een lagere snelheid. Let wel op dat dit geen exclusieve heat is. Ook andere gezinnen met kinderen rijden dan mee op de baan. Maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd! 

Duokarts: karten ongeacht je leeftijd

Wil je toch gaan karten, maar voldoet iemand nog niet aan de eisen voor leeftijd of lengte? Bij enkele kartbanen is het mogelijk om duokarts te huren. Dit kan onder andere bij Adventure Eefde en All in Echt. Zo kunnen zelfs de allerkleinste snelheidsduivels meerijden met papa of mama. Een zeer unieke ervaring! 

Bekijk de voorwaarden voor je gaat karten over leeftijd

Bekijk voor je gaat karten de voorwaarden over leeftijd en lengte voordat je een reservering maakt bij een kartbaan. Zo voorkom je teleurstellingen en wordt jouw volgende uitje er een om nooit meer te vergeten. Als je zeker weet dat iedereen mee kan is het tijd om een reservering te maken. Bekijk snel alle waanzinnige deals. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook dit...